Bayındır “Çiçek anneyi” unutmadı

Bayındır, 18’nci Uluslararası Çiçek Festivali’nde “çiçek annesini” unutmadı. Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ilçede çiçekçiliğin 74 yıl önce “Çiçek anne” diye bilinen Zeynep Çakır ile başlayıp bu günlere geldiğini söyledi. 2’nci Dünya savaşından sonra ailesi ile birlikte Yunanistan’ın Selanik kentinden 25 yaşındayken ilçeye göç ederek, Bayındır’da çiçekçilik sektörün ilk tohumlarını atan Zeynep Çakır’ın 2 yıl önce 88 yaşında hayata gözlerini yumduğunu hatırlatan Sesli, “Bayındır’da ilk üretim onunla başladı. Saksılarda ve bahçesinde yetiştirdiği çiçekler çevresi tarafından beğeni toplayıp, zamanla tüm ilçeye yayıldı. Onu saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

YILDA 70 MİLYON ÇİÇEK

İlk çiçek şenliğinin, 1998’de dönemin Belediye Başkanı Aladdin Çapuk tarafından naylon çadırlarda oldukça zor şartlarda düzenlendiğini ifade eden Sesli, “İlk şenlik, fesleğen yetiştiricilerine destek vermek, çiçekçilere pazar bulmak ve işsizlere bir iş kapısı oluşturmak amacıyla yapıldı. Ardından Çiçekçilik Kooperatifi kuruldu. Şimdilerde, uluslararası boyutta düzenlenen festivalle, çiçekçilik sektörümüz Türkiye’nin dışına taştı. Bayındır’da, toplam 3 bin 800 dekar alanda çiçekçilik yapılıyor. 5 bini aşkın kişiye istihdam sağlanıyor. Yılda ise 70 milyon adet mevsimlik çiçek yetiştiriliyor” dedi. Sesli, festival süresince yaklaşık 2 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

“ÇALI GRUBUNDA SÖZLEŞMELİ ÜRETİM İSTİYORUZ”

Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi (BAYÇİKOP) Başkanı Ersoy Sümerkan ise 18 yıl önce başlayan çiçek şenliğinin günümüzde uluslararası bir festivale dönüştüğünü kaydetti. Türkiye’de sözleşmeli üretim modelinin ilk olarak Bayındır’da uygulanmaya başlandığının altını çizen Sümerkan, “Üretici olarak ne zaman ve ne kadar üreteceğimizi bildiğimiz için bu model tuttu. Üretime ve üreticiye destek vermek için bu modeli uygulayalım. Bayındır’da toplam 113 işletme İzmir BŞB’ye sözleşmeli çiçek üretiyor. Kalkınmayı şehirlere göç etmeden yerelde başlatmak gerekiyor. Artık, çiçek yetiştiricileri olarak “çalı” grubunda da sözleşmeli üretime geçmek istiyoruz. Kalkınmanın özü kooperatifçiliktir. Şirket gibi kooperatif olmaz. Tabelası kooperatif olup da, şirket gibi çalışan kooperatif kooperatif değildir. Kooperatifler branşlaşmak zorundadır” diye konuştu.

 

 

HABER: BÜYÜK TİRE HABER MERKEZİ