Tire’nin“keçeleri” ve “kapıları” belgesel oldu

Maltepe Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü öğrencileri Çağla Ocak ve Büşra Doğan,  tarihi ve kültürel değerleriyle ön planda olan Tire’nin değerlerini yaşatmak için bitirme tezi olarak Tire üzerine belgesel çekti.   Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer,eşi Derya Demirezer ve Tire Kent Müzesi Müdürü Edip Adanalı’nın desteklerini sundukları projede Çağla Ocak, Tire keçelerini belgeselleştirdi. Tireli keçe ustası Arif Cön ve Arif Cön’ün babası ile röportaj yaptı.

TİRELİLERDEN İKİ ÖĞRENCİYE DESTEK

Geçmişten günümüze Tire keçelerinin gelişimini, keçecilikte gelenek- modern çatışması olup olmadığını kayıt altına aldı.Büşra Doğan ise Tire’nin tarihine tanıklık eden kapılarını, kapı tokmaklarının anlamlarını araştırıp Tire sokaklarında kapı kapı dolaşıp sessiz kapıların sesini aradı. Kapıların hayatımızdaki yeri, Tire’de kapılarının önemi, kapı tokmaklarının anlamların üzerine Tire’nin kıymetli araştırmacı yazarı Yılmaz Göçmen’le ve edebiyat öğretmeni, halkbilimi araştırmacısı Burcu Aydınoğlu Uvaçin’legörüştü.

TİRE BELGESELLERE KONU OLMAYI HAK EDEN BİR KENT

Çağla Ocak ve Büşra Doğan çekimler sonrasında; Tire’de çekim yapabilmeleri konusuyla bizzat alakadar olan Tire Kaymakamı Mehmet Demezer’e, eşi Derya Hanım’a, Kent Müzesindeki çekimlerde desteklerini esirgemeyen Kent Müzesi Müdürü Edip Adanalı’ya, anlattıklarıyla belgesellerine zenginlik kazandıran Yılmaz Göçmen’e, Arif Cön’e ve babasına, Burcu Aydınoğlu Uvaçin’e ve çekim esnasında kendilerine her an yardımcı olan gazetecilik öğrencisi Murat Uçar’a teşekkür etti. Ocak ve Doğan; “Tire daha önce birçok yönüyle haberlere, belgesellere konu oldu ve olacak dediler çünkü Tire tarihiyle, doğal güzellikleriyle,kültürel yapısıyla bunu hak eden bir şehir. Tire’nin adının duyulmasında bizim de bir katımız olursa ne mutlu bize!”

 

 

HABER:  ORHAN KIZILBOĞA