Bir Dilekçe ile Ad-Soyad Değişikliğinde Son 3 Ay

Kasım 2017 yılında yürürlüğe giren nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun kapsamında vatandaşların Soyadı Kanunu'nun 3. maddesine aykırı olan komik, yanlış telaffuz, imla hatası olan, yüz kızartıcı, harf eksikliği, harf fazlalılığı veya alay konusu oluşturduğu düşünülen isim ve soy isimler mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurullarının vereceği kararla bir defaya mahsus değiştirebilecek. (Örneğin; Seyfittin -- Seyfettin, Çoşkun -- Coşkun, İşer, Yosma, Süpürge). İl  ve İlçe İdare Kurullarının vereceği karar kesindir.

 

Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilecek.

 

Soyadı değiştiren kadın ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilecek.

 

Uygulama Kasım Ayına Kadar Devam Edecek

 

Daha önceleri vatandaşlar isim ve soy isimlerini değiştirmek ya da düzeltmek için mahkemeye başvuruyordu. Fakat, son çıkan kanun ile ad ve soyadı kanununa aykırı ( komik, yanlış telaffuz, imla hatası olan, yüz kızartıcı, harf eksikliği, harf fazlalığı ve alay konusu olan) isimlerin değiştirilmesi için, mahkeme kararına ihtiyaç duyulmadan bir kereye mahsus bu değişiklik nüfus müdürlüklerine dilekçe ile başvurulması halinde İl ve İlçe İdare Kurullarında alınan kararla Kasım ayına kadar vatandaşların isim ve soy isim değişiklikleri mahkemeye başvurmadan gerçekleştirecek.

 

Arapça Ve Farsça Kökenli İsimlerde Yararlanacak

 

Bununla birlikte Arapça ve Farsça kökenli isimlere sahip olan vatandaşlar da bu uygulamayla yazacak olduğu dilekçeyle isimlerini değiştirebilecek. (Örneğin; Ahmed, Muhammed,  düzeltilerek Ahmet, Muhammet olabilecek.)

 

Keyfe Keder Yapılan Değişikliklerde Mahkemeye Başvurulması Gerek

 

İsminde herhangi bir yanlışlık olmayan ve değişmesi için herhangi bir gerekçesi bulunmayan, keyfe keder değiştirilmek istenen isimler (örneğin; Ahmet ismi değiştirilerek Umut yapılmak isteniyorsa) ise bu uygulamadan yaralanmayacak ve bu konu için mahkemeye başvuracak. Bunun için de vatandaşlar yaklaşık 500 TL gibi bir bedel ödemek zorunda.