Emekli öğretmen fotoğraflarla Tire’deki eğitimin geçmişini sergiledi

Tire’nin tanınmış simalarından olan, emekli öğretmen ve okul idarecisi, arşivci, araştırmacı yazar Yılmaz Göçmen, Tire’nin geçmişini geleceğe taşımaya açmış olduğu fotoğraf sergisi ile devam etti. Tire Öğretmenevi bahçesinde açtığı, “Tire’nin eğitim tarihi” isimli fotoğraf sergisinde 70, 80 hatta 90 yıl öncesi Tire’sinin öğretmenleri, öğrencileri, idarecileri, kentin ileri gelenlerinin fotoğrafları yer almakta. Her biri ayrı bir tarihi vesika olan fotoğraflar, toplamda 44 parçadan oluşmakta.

YAKLAŞIK 750 FOTOĞRAF ARASINDAN SEÇİLEN 44 FOTOĞRAF VAR

Tire’nin tarihi ve kültürel geçmişine olan ilgisi ve merakı ile bilinen bunu yazdığı kitaplarda da gösteren Yılmaz Göçmen’in en önemli ve güçlü yönlerinden biri de arşivciliğidir. Göçmen’in yaklaşık 3200 adet eski Tire fotoğrafından oluşan arşivi kayda değerdir. Bu fotoğraflar arasında yaklaşık 750 kadarının eğitim alanı ile ilgili olduğun belirten Göçmen, 30 yıl öğretmenlik ve okul yöneticisi yapmış biri olarak tam 25 yıldır bu fotoğrafları biriktirdiğini belirtti.

4 GÜN ÖĞRETMENEVİ, 5 GÜN AVM, 3 GÜN ŞEHİR SİNEMASINDA SERGİLENECEK

Bu fotoğraflardan en özelleriyle, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle, 19 Mayıs Pazartesi günü açtığı serginin 4 gün boyunca Öğretmenevi bahçesinde başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere tüm Tirelilerin hizmetinde olduğunu söyleyen Göçmen; serginin daha sonra Tire Park AVM’de 5 gün, Belediye Şehir Sineması Kafeterya Salonu’nda ise 3 gün Tirelilerin ziyaretine açık olacağını ifade etti.

1927-1976 YILLARININ FOTOĞRAFLARI SERGİLENMEKTE

1927-1976 yılları arasındaki Tire’nin ve o yıllarda yaşamış, kimileri halen hayatta olan insanların yer aldığı okullarda ve törenlerde çekilmiş olan fotoğrafları Özel Bilgi Koleji’nin maddi ve manevi destekleri ile 30x50 ebadında sergi özel hazırlattığını belirten Göçmen, bu noktada Özel Bilgi Koleji’ne kendisi için oldukça özel olan sergiye verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür etti.

SERGİDEKİ İKİ FOTOĞRAFIN ÖNEM GÖÇMEN İÇİN DAHA BİR FARKLI

Sergideki tüm fotoğrafların kendisi için özel olduğunu fakat özellikle; ‘29 Ekim 1933 yılında Cumhuriyetin 10. yıl kutlamalarında çekilen ve yaşanan mutluluğu resmeden fotoğraf’ ile ‘11 Kasım 1938’de Atatürk’ün vefatından bir gün sonra çekilmiş olan ve yaşanan acı ve hüznü resmeden fotoğrafın’ daha fazla özel olduğunu söyledi.