Tarla okulunda son eğitim konusu ‘mısır’ oldu

­Gıda, Ta­rım ve Hay­van­cı­lık Tire İlçe Mü­dür­lü­ğü­’nün geçen sene iti­ba­riy­le uy­gu­la­ma­ya ko­yduğu Çift­çi Tar­la Okul­la­rı, ilk ürün mısırların gelişimi ile baş­la­dı. Çift­çi­le­rin bi­linç­len­me­si, ay­dın­lan­ma­sı, za­rar­lı­lar­la ve has­ta­lık­lar­la mü­ca­de­le et­me­si için ha­ya­ta ge­çi­ri­le­cek olan Çift­çi Tar­la Okul­la­rı Pro­je­si, ürün ka­li­te­si­ni art­tır­dı­ğı gi­bi çift­çi­le­rin ye­tiş­tir­dik­le­ri ürün­ler hak­kın­da bi­linç­len­me­si­ni de sağ­la­ya­cak. Tire’­de ilk kez bu yıl başlamış olan Entegre Mücadele kap­sa­mın­da, pro­je­ye da­hil olan çift­çi­le­re grup­lar ha­lin­de eği­tim­ler ve­ri­le­cek.

­İLK DERS HALKAPINAR’DA VE­RİL­Dİ

­Tarla Oku­lu Pro­je­si ile çift­çi­le­ri ken­di tar­la­sı­nın uz­ma­nı ya­pmak ve yö­ne­tim be­ce­ri­le­ri­ni ge­liş­tir­me­k amaç­la­nı­yor. Bu amaç doğ­rul­tu­sun­da baş­la­nan eği­tim­le­rin ilk top­lan­tı­sın­da Çift­çi Tar­la Oku­lu ile en­teg­re mücadele, üre­ti­ci ka­yıt def­te­ri, mısır hastalık ve zararlıları, ürün kim­lik­len­dir­me ve bit­ki ko­ru­ma ürü­nü kul­la­nı­mın­da re­çe­te­nin öne­mi üze­rin­de du­ru­ldu. Entegre Mücadele kap­sa­mın­da ya­pı­la­cak olan bu uy­gu­la­ma ile çift­çi­le­re tar­la­da ders­ler ve­ri­le­cek. Pro­je­de, farklı zamanlarda farklı çift­çileri­n tar­la­sın­da top­la­nıp ders­ler iş­le­ne­cek. Eği­tim­le­rin bü­yük öl­çü­de fay­da sağ­la­ya­ca­ğı­nı be­lir­ten ye­tki­li­ler, ‘entegre mücadele’ dahil olan çift­çi­le­rin ilaç ka­lın­tı­sız ürün ko­nu­sun­da da­ha bi­linç­li ola­cak­la­rı­nı kay­det­ti­ler. 5′er ki­şi­lik grup­lar ha­lin­de ve­ri­le­cek eği­tim­ler, İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ba­ha­r Çaylak ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­le­cek.

­ÇİFT­Çİ TAR­LA­SI­NIN UZ­MA­NI OLA­CAK

­Çiftçi Tar­la Oku­lu Pro­je­si ile çift­çi­le­ri ken­di tar­la­sı­nın uz­ma­nı ya­pa­rak yö­ne­tim be­ce­ri­le­ri­ni ge­liş­tir­me­yi amaç­la­dık­la­rı­nı be­lir­ten Ba­har Çaylak, “Bu eği­tim­ler­de Entegre mücadele yö­ne­tim­le­rini, üre­ti­ci ka­yıt def­te­ri, ürün kim­lik­len­dir­me ve bit­ki ko­ru­ma ürü­nü kul­la­nı­mın­da re­çe­te­nin öne­mi üze­rin­de du­ru­la­cak. Eği­tim top­lan­tı­la­rı, be­lir­le­nen prog­ram çer­çe­ve­sin­de de­vam ede­cek­tir. Entegre mücadele kap­sa­mın­da çift­çi­mi­ze tar­la­da çe­şit­li ders­ler ve­ri­yo­ruz. Bu ders­ler­de çift­çi­le­ri­miz­le is­ti­şa­re ya­pa­rak eği­tim­le­ri de­vam et­ti­re­ce­ğiz” şeklinde konuştu.

Ü­RE­TİM İLE İL­Gİ­Lİ HER TÜR­LÜ EĞİ­TİM VE­Rİ­LE­CEK

Entegre Mücadele kap­sa­mın­da­ki Mısır üre­ti­ci­le­ri­nin eği­tim gö­re­ce­ği pro­je, üre­tim se­zo­nu­nun so­nu­na ka­dar de­vam ede­cek. Güb­re­le­me­den ilaç­la­ma­ya, has­ta­lık­lar­dan za­rar­lı­la­ra ka­dar üre­tim ile il­gi­li her tür­lü bil­gi çift­çi­le­re ak­ta­rı­la­cak. Çift­çi­ler ara­sın­da da bil­gi alışve­ri­şin­de bu­lu­nu­la­cak. Soh­bet ha­va­sın­da ge­çe­cek olan eği­tim­ler­den çift­çi­ler de bir hay­li mem­nun. Üre­tim­de­ki ve­rim­li­li­ği ve ka­li­te­yi art­tır­mayı, çift­çi­yi ken­di tar­la­sı­nın uz­ma­nı ha­li­ne ge­tir­meyi ve üre­ti­ci­yi bi­linç­len­dir­me­yi amaç­la­yan pro­je­nin ilk eği­ti­mi­ Halkapınar’da verildi. Da­ha son­ra be­lir­li dö­nem­ler­de de o grup­ta yer alan di­ğer çift­çi­le­ri­mi­zin tar­la­sın­da top­la­nı­la­rak eği­tim ve­ri­le­cek.

 

HABER: BÜYÜK TİRE HABER MERKEZİ