İtalya dönüşü ‘zeytinyağı tadım’ uygulaması yaptılar

Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Teknolojisi Alanı Öğrencileri AB Erasmus + Projesi kapsamında İtalya’da zeytinyağı ile ilgili edindikleri deneyimleri öğretmenleri Namık Çetin’in öncülüğünde sınıf arkadaşlarıyla uygulamalı olarak paylaştı.

“HER ZEYTİN FARKLI RAHİYAYA SAHİPTİR”

Uygulamalı derste ‘Zeytinyağı Tadımı’ uygulaması yapıldı ve Gıda Teknolojileri Öğretmeni Namık Çetin şunları anlattı, “Bölgemiz zeytinyağı konusunda potansiyeli olan bölge. Ama bizim en büyük sorunumuz zeytinyağımızı gerçek değeri ile pazara sunamamamız. Biz zeytinyağımızın aromasını, lezzetini, rahiyasını bilemiyoruz. Bununla ilgili bir eğitim gördük. Zeytinyağı tadımı ile kalite tayini nasıl yapılır bununla ilgili arkadaşlarımızın yardımı ile size bir eğitim vermeye çalışacağız. Bizde zeytinyağı kalitesi dediğimizde ilk akla asit tayinleri geliyor. Genelde yüzde 1 serbest asitten daha düşük orana sahip zeytinyağları bizim ülkemizde kaliteli zeytinyağı sayılıyor ama durum öyle değil. Çünkü asit oranı yüzde 1’in üstünde olup da birin altındaki asit oranından çok daha lezzetli zeytinyağları var. İtalyanlar zeytinyağında kalite standartlarını şöyle yapıyorlar. Her zeytin farklı rahiyaya sahiptir. Tür farkı ve zeytin ağacının yetiştiği bölgenin iklimi, toprağı önemli unsurlar rahiya konusunda” dedi.

ÖĞRENCİLER DEGÜSTASYON İLE KALİTE TAHLİLİ YAPTI

Daha sonra Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Teknolojisi alanından yedi öğrenci, Gıda Teknolojisi Alan Şefi Namık Çetin refakatinde 3 farklı asitteki zeytinyağının degüstasyonunu uygulamalı olarak gerçekleştirdiler. Degüstasyon yapan öğrenciler, htiklerini ve aldıkları tadları kâğıda yazarak daha sonra karşılaştırdılar.

Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Teknolojisi alanından yedi öğrenci İtalya’nın Rimini şehrinde gerçekleştirdikleri Kontinü Sistem Operatörlüğü ve Zeytinyağı Degüstasyonu Projesi kapsamında 3 işletmede eğitim ve teknik gezi çalışması gerçekleştirmiş, öğrenciler çalışma sürecinde İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesinde zeytin üretim alanları ve zeytinyağı üretimi yerinde inceleyerek, ülkemizdeki zeytin ve zeytinyağı üretimini karşılaştırma olanağı bulmuştu.

 

HABER:  Yiğit SOYLU