İzmir'i Bayındır Anadolu Lisesi Temsil Edecek

TÜBİTAK tarafından her yıl düzenli olarak organize edilen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın bu yıl 50. si gerçekleştiriliyor.

 Bayındır Anadolu Lisesi bu yıl iki proje ile Türk Dili ve Edebiyatı alanında TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katıldı. İzmir genelinde 68  Edebiyat projesinin başvurduğu yarışmada Bayındır Anadolu Lisesi iki farklı projeyle İzmir birincisi ve ikincisi olarak İzmir'i, Ege Bölgesi finallerinde temsil etmeye hak kazandı.

 

Danışman öğretmen Levent TOKSOY'un denetiminde; öğrenciler Gökçe BOZDAĞ ve Gülümser DEMİREL “ Belagat Perdazı ve Edebi Sanatlar” isimli projeleriyle Edebi Sanatlara olan ilginin artması için oyunsal bir yaklaşım tasarladı ve rakiplerini geçerek İzmir elemelerinde birinci oldu.

 

Yine Bayındır Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ferya AYTAR tarafından hazırlanan “ Anadolu'nun İlk Edebiyat Dergisinin Ortaya Çıkış Serüveni” isimli çalışmayla da İzmir de Halit Ziya Uşaklıgil tarafından çıkarılan NEVRUZ isimli derginin ortaya çıkış serüveni anlatıldı ve proje İzmir ikincisi oldu. Edebiyat alanında seçilen bu iki proje İzmir'i, Ege Bölgesi finallerinde temsil etmeye hak kazandı.

 

TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın amacı, öğrencilerin sosyal ve eğitim hayatında karşılaştıkları ve duydukları problemler veya sıkıntılar üzerinden; genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, soru sormaya, merak etmeye teşvik etmek suretiyle, yaşanılan problem ve sıkıntılara çözüm aramaya yönlendirmektir. Liseli gençlerin gerek şahsını ve gerekse toplumu ilgilendiren problemleri kavrama ve çözme yeteneğini açığa çıkarmaktır. Bir problemin tanımlanmasından çözümüne kadar aşılması gereken ve belirli prensipler ile yürütülen tüm süreç, akademik ortamlarda Araştırma Projesi olarak tanımlanıyor. Liseli genç beyinler problemin oluşturulmasında, kullanılacak materyallerde ve gerçekleştirilecek çözüm yöntemleri noktasında bir “özgün fikir” sahibi oluyorlar ve danışman öğretmenleri gözetiminde, özgün fikirlerini araştırma projesine dönüştürüyorlar.