Kız Meslek Lisesinde Nevruz eğlencesi
Bu güzel etkinlik öncesinde, Nevruz’u kendi aralarında kutlamak ve bol bol eğlenerek baharı karşılamak isteyen Tire Kız Meslek Lisesi öğrencileri, okul bahçesinde tertiplenen eğlenceli Nevruz kutlaması etkinliklerinde hoşça vakit geçirdi.
YARIŞMALARDA COŞKU ZİRVE YAPTI
Okul Müdürü Dilek Aksoy Tok’un yaptığı Nevruz konuşması ile başlayan etkinliklerde sırasıyla; Tire Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin farklı folklor oyunlarından oluşan potbori gösterisi, Okul öğrencileri Deniz Çakır, Ezgi Gül ve Tuğçe Uyar’ın hazırladıkları gösteri ve beden eğitimi öğretmeni Hakan Tok’un organize ettiği halat çekme, ip yarışı, un üfleme, balon patlatma gibi yarışların yapılması ile sürdü. Program boyunca bol bol eğlenen gençler, Nevruz coşkusunu doyasıya yaşadı.
“NEVRUZ, ÖZÜ İTİBARI İLE BAHARIN GELİŞİNİN KUTLANDIĞI BİR BAYRAMDIR”
Etkinliklerde, Nevruz’u her yönüyle anlatıp, tanıtan bir konuşma yapan Okul Müdürü Dilek Aksoy Tok’un konuşmasında şu ifadeler yer aldı: “Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.
Yaşadığı coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı’nın Anadolu’da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve Yenigün anlamı taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.
Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta güneç göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.
Orta Asya’da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlanmaktadır. ‘Nevruz-i Sultani’, ‘Sultan Nevruz’, ‘Sultan Navrız’, ‘Navrız’, ‘Mart Dokuzu’ gibi adlarda da anılmaktadır.
Oniki Hayvanlı Türk takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon’dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlana gelmiştir. Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. Bu güzel etkinliklerde emeği geçen öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerimize teşekkür ederek bahar bayramında hepinize iyi eğlenceler dilerim.”
HABER: SERKAN ÇİÇEK