Tire’de toplum örgütlü bir yapıya sahip

İleri toplumların ve gelişmiş demokrasilerin en önemli göstergelerinden biri olan örgütlenme ve ifade özgürlüğünün en belirgin şekilde vücut bulduğu oluşumlar hiç şüphesiz ki sivil toplum kuruluşlarıdır. Sivil toplum kuruluşları (STK) kavramı sınırları oldukça geniş olan bir kavramdır. Çalışan sendikalarından meslek örgütlerine, yardım derneklerinden spor kulüplerine giden geniş bir yelpazedir.

Bir ülkenin ne ölçüde geliştiğinin, insan ilişkilerinin ne kadar ileri gittiğinin, özgürlüklerin ve farklı olana anlayış göstermenin ne kadar önemsendiğinin göstergesi olan STK’lar; herkesin, yasalara aykırı davranmayan örgütlenmeler içerisine serbestçe girebilmesi ve bu oluşumlar üye olarak bu birliktelikleri meydana getirmesi demektir.

TİRE’DE HER GEÇEN SENE STK SAYISI ARTIYOR

Tire’de hizmet veren bir yerel gazete olarak, başta yardım dernekleri ve meslek kuruluşları olmak üzere, çeşitli STK’larımızın haberlerini yapmaktayız. İlçe merkezi 52 bin civarında olan köyleri ile birlikte yaklaşık 75 bin’lik bir nüfusa sahip olan ilçemizdeki bu STK hareketliği üzerine, konuyu merak ederek, Tire Kaymakamlığı İlçe Dernekler Şefliği’ne ilçemizdeki dernek, vakıf ve STK’ların sayısı, yapısı ve özelliklerinin ne olduğunu sorduk.

TİRE’DE 70 DERNEK VAR

Tire Dernekler Bürosu Şefi Uğur Özgü, ilçemizde; 70 dernek, 9 vakıf, 13 siyasi parti ve 16 sendika temsilciliği bulunduğunu belirtti. 5259 Sayılı Dernekler Kanunu çerçevesindeki hükümlere haiz olan örgütlenmelerden sorumlu olduklarını ifade eden Özgü, Tire’de hayvan hakları dernekleri, yardın dernekleri, engelli dernekleri, spor kulübü dernekleri, hemşehri dernekleri v.s. gibi çok çeşitli isimler altında farklı alanlarda dernekler olduğunu ve her geçen sene bunların sayısının arttığını belirtti. Özgü ayrıca, bu dernekler arasında en çok ‘yardım dernekleri’ başlığı altında yer alanların bulunduğun ve bunların sayısının 17 olduğunu ifade etti. Tire’deki sayıları 70 olan STK’lar arasında; Ticaret Odası, Ziraat Odası, esnaf odaları gibi kuruluşlar yok.

DERNEK VE VAKIFLARIN DENETİMLERİ YAPILMAKTA

Yeni yasal düzenlemeyle bundan böyle siyasi parti ve sendikaların da kendileri tarafından kayıt altına alınacağını ve takip edileceğini söyleyen Özge, kendileri tarafından kontrol edilen tüm kuruluşların; kongre ve üyelik çalışmaları, yönetim üyeliklerinde veya adreslerde yapılan değişikliklerle ilgili durumların kendileri tarafından bakılacağını söyledi.

Dernek, vakıf ve STK’ların kontrollerinin yasalar çerçevesinde yapıldığını belirten Özge, Vakıfların denetimlerinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını, derneklerin ise Kaymakamlık tarafından denetlendiğini  belirtti.