TİRE OVASINDA TÜTÜN TARIMI ARTIK CAN ÇEKİŞİYOR

Daha sonra uygulanan politikalar yüzünden Tire ovasında tütün tarımı artık can çekişiyor. Tire oavasında parmakla sayılacak kadar az tütün üreticisi kaldı. Türkiye'nin en büyük sigara fabrikalarına ve sanayisine ev sahipliği yapan Tire ovasında tütün unutulan bir değer olarak kaldı. Şu günlerde hasadı yapılmaya başlanan tütün Tire ovasında tatlı bir nostalji olarak hatırlanıyor artık..

Tire,Torbalı,Ödemiş, Menderes ilçelerinde az sayıda kalan tütün üreticisi hala tütün ekmeye devam ediyorlar.Sözleşmeli üretim modeliyle yapılan tütün yetiştiriciliğinde üreticiler gecenin ilk saatlerinde başladıkları çalışmalarına sabaha dek devam ediyorlar.

 

ÜRETİCİ NE DİYOR?

 Tütün üreticileri " Tütün tüm ovada olduğu gibi yok denecek kadar azalmıştı. Şimdi yeniden çok az da olsa sözleşmeli tütün ekimi hızlandı. Sonbaharda toprağı işleyip bahar mevsiminde ekime başlıyoruz. Haziran sonu ve Temmuz ortalarına kadar kırma yapıyoruz. Kırma işlemine gece başlıyoruz. Gece 01.00 gibi tarlaya girip sabah güneş yükselene kadar çalışıyoruz. Tütün üreticiliği çok zor ve zahmetli bir iş. Gece boyunca topladığımız tütün yapraklarını akşama kadar dizip güneşin karşısında kurutmaya bırakıyoruz. Zor ama yapacak bildiğimiz başka iş yok" dedi. Tütünün yeniden para etmesi halinde yöredeki üreticilerin tütüne dönebileceğini kaydeden üreticiler, "Ovamızda pamuk ve tütünün yerini mısır aldı. Aslında tütün susuz tarım olduğundan ovamızın şartlarına da uygundu. Sözleşmeli üretimle tütün üretimi yeniden artabilir. Tütün zaman zaman para ediyor ama işçiliği çok yorucu. Ailece dinlenmeden çalışıyoruz. Gündüz saatlerinde hava çok sıcak tarlaya giremiyoruz. Gece çalışıp gündüzün sıcağında dinlenmeye çalışıyoruz"