Üç yıldır beklenen temel nihayet atıldı

2011 yılında yıkılan ve yıkıldığı dönemde hafriyat temizleme çalışmaları yapıldıktan sonra en kısa sürede inşaat çalışmalarına başlanacağı belirtilen, Tire Portakal Pazarı Mevkiindeki eski perakendeci hali binasının bulunduğu çukurluk alan, yaklaşık 3 yıl boyunca bu şekilde kalmıştı. Birçok Tirelinin “Utanç Çukuru” adı ile andığı ve merakla inşaatın başlayacağı anı beklediği, bu alanda yapılması planlanan ‘AVM-İş merkezi’ inşaatı, dün yapılan resmi temel atma töreni ile nihayetlendi.

PROJE UZUN BİR SÜRE TARTIŞMALARA SEBEP OLMUŞTU

Uzun süre, ateşli tartışmaların yapılmasına neden olan, birçok kişinin alana ‘kent meydanı’ yapılması yönünde görüş bildirdiği bölgeye nihai karar olarak ‘AVM-İş merkezi’ yapılması kararlaştırılmıştı. Bu kararın kesinleşmesinden sonra, hemen başlaması beklenen inşaat sürecinin bir türlü gerçekleşmemesi, Belediyenin kira gelirleri açısından büyük zararlara uğramasına sebep olmuştu.

PROTOKOL ÜYELERİ KATILDI

Ankara Merkezli bir firma olan Eyüpoğlu şirketinin yüklenici olarak yapımını üstlendiği, ‘AVM-İş merkezi’ inşaatının dört gözle beklenen temel atma töreni, dün yapılan resmi törenle gerçekleştirildi. İnşaatın bulunduğu noktada gerçekleşen törene; Kaymakam Hüseyin Ergi, Garnizon Komutanı Yzb. Emre Davutoğlu, ev sahibi sıfatıyla Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Emniyet Amiri Ömüray Bozkurt, Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler, CHP İlçe Başkanı Şenol Sardoğan, CHP Belediye Meclis üyeleri, Belediye çalışanları ile CHP’li partililer ve inşaat firması yetkilileri ve çalışanları katıldı.

KURBAN KESİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından dualar eşliğinde kurban kesildi ve Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Kaymakam Hüseyin Ergi ve Garnizon Komutanı Emre Davutoğlu hep birlikte butona basarak temele harç akışının yapılmasını sağladı. Törende Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ile Kaymakam Hüseyin Ergi konuşma yaptılar. Törende sunuculuğu Şeref Şenki gerçekleştirdi.

“BURANIN MEYDAN OLMASINI SÖYLEYENLERİN HİÇBİRİ BURADA YOK”

“İlk sözü alan Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, şunları söyledi: “Burada hep bir bina vardı. Fakat birileri ısrarla ‘meydan olsun’ diye açıklamalar yapmaya ve bunu inatla sürdürmeye devam etti. Oysa meydanları ile ünlü Avrupa kentlerindeki bu meydanlara baktığınızda, buralarda meydanları çevreleyen anıt binalar, tarihi ihtişamı olan binalar olduğunu görürsünüz. Burada böyle bir yapı, bina var mı?”

8 AY İÇİNDE İNŞAAT TAMAMLANACAK

“Bu inşaat çalışmasını Ankara’dan bir firma ihale ile aldı. Firma yetkilileri bugüne kadar verdikleri tüm sözleri zamanında yaptılar, bunun için ellerinden geleni gerçekleştirdiler. Firma sahibi Davut bey, burayı 8 ay gibi bir sürede tamamlayabileceklerinin sözünü verdi. İnşaallah kısa bir süre sonra bu modern alışveriş merkezi binasını burada göreceksiniz. Yapılacak olan binamız 3 kat zemin üstünde, 2 katta batar kat olmak üzere 5 kat olacaktır. Binanın yarısı Belediyemize ait olacak, diğer yarısı müteahhit firmanın olacak.”

“BURAYA ‘UTANÇ ÇUKURU’ DİYENLER BİLMEDEN KONUŞUYORLARDI”

“Buranın yapılmasına karşı çıkanlar, bu alana ‘utanç çukuru’ diyenler, bilmeden-anlamadan konuşanların hiçbirini bugün burada göremiyorum. Buraya bir inşaat yapılması için önce eski yapının kaldırılması ve yeni bina için bir temel çukurunun açılması gerekiyordu. Bunu bilmeyen veya işine gelmeyenler aylarca bu şekilde konuşmaya devam ettiler.”

“BURANIN TİRE BELEDİYESİNDE KALMASINI SAĞLADIK”

“Biz bu bölgenin Büyükşehir Belediyesine geçmesini sağladık. Buranın perakende hali ismini açıkladık ilk aşamada. Böylelikle, şimdi bu bina Tire Belediyesinde kaldı. Bu bile Tire adına bir başarıdır. Yoksa şimdi burası İzmir BŞB’nin olacaktı. Bu projenin tamamlanması ile albenisi gün geçtikçe azalan kentin bu bölgeleri eski cazibesine yeniden kavuşacaktır.”

“TİRE’Yİ NE KADAR ANLATSAK AZ”

Daha sonra söz alan Kaymakam Hüseyin Ergi, Tire’de 5 yıl görev yaptıktan sonra kendisinin de artık Tireli olduğunu, görev süresi dolduğu için Zonguldak’a gideceğini, fakat aklının bir kenarında hep Tire’nin olacağını, ruhunun bir bölümün Tire’de kalacağını söyledi. Kaymakam Ergi, konuşmasında şunları söyledi: “Tire’yi ne kadar anlatsak az. Tire güzellikleri ile ülkemizin nadide köşelerinden biri.  Bunu devlet memuru olup, görevi gereği birçok yeri gören ve buraya dışarıdan gelen bir olarak rahatlıkla söyleyebilirim.”

TOPLAM ALAN 11 BİN 500 METREKARE, YERALTINDA 2 KATLI OTOPARK

Eyüpoğlu İnşaat firmasının yapacağı Tire Belediyesi AVM-İş merkezi inşaatı, 2600 metrekarelik alan üzerine kurulacak. 3 katı yer üstünde, 2 katı bodrumda olmak üzere toplam 5 kattan oluşacak olan iş merkezinin bodrum katları otopark olarak kullanılacak. Binanın % 50’si Belediye’nin, diğer % 50’si ise inşaatı yüklenen firmanın olacak. Binanın toplam kapalı alanı 11 bin 500 metrekare olacak. İnşaatın 2015 yılı ilk yarısında tamamlanması amaçlanmakta.

 

HABER: KAMURAN KIZILBOĞA