Zihinsel engelli Emre’nin ilacı “sevgi” ve “ilgi”

İzmir’in Tire ilçesinde, 18 yaşındaki zihinsel engelli Emre Toksöz, kendisine gösterilen ilgi ve sevgi sayesinde engelleri tek tek aştı. Tire Kent Müzesi Müdürü Edip Adanalı’nın, sevgi elini uzattığı “mikrosefali” hastası genç, sevgi ve güven duygusunun gücünü herkese gösterdi. Kent Müzesi’nde, sembolik olarak görev yapan Toksöz, müzeyi ziyaret eden turistlerin de gözdesi oldu.

“KELİME HAZNESİ GELİŞTİ. MÜZE ÇALIŞANLARINI İSİMLERİ İLE ÇAĞIRIYOR”

Müze Müdürü Edip Adanalı, “Emre ile tanıştığımızda kimseyle konuşmuyor ve çevresine karşı son derece ilgisiz davranıyordu. Hayattan kopmuş gibiydi. Müzede görev yapan arkadaşlarla birlikte Emre ile yakından ilgilenme kararı aldık. Kısa sürede farklı bir Emre ile karşılaştık. Kelime haznesini geliştirdi. Atık müzedeki çalışanların isimleri ile birlikte yaklaşık 10 kelimeyi rahatça konuşabiliyor. Bilgisayarda bazı basit işlemleri tek başına yapıp, işi bittiğinde bilgisayarı kapatabiliyor. Emre, burada bizimle birlikte olmaktan çok mutlu. Müzeyi ziyarete gelen turistleri ilk o karşılıyor. Turistlerden aldığı bahşişlerle ise kendi harçlığını çıkarıyor” dedi.

MİKROSEFALİ NEDİR?

Mikrosefali baş çevresinin yaş ve cinsiyete göre ortalamanın altındaki iki standart sapmadan daha küçük olduğu nörogelişimsel bir bozukluktur.  Birincil mikrosefali, gebeliğin ilk yedi ayında olan anormal gelişimin sonucunda ortaya çıkarken; ikincil mikrosefali, gebeliğin son iki ayında ortaya çıkar. Birincil mikrosefali daha çok genetik ve çevresel etkenler sonucu oluşur. Bunlara kromozon bozuklukları, metabolik nedenler örnek verilebileceği gibi doğumsal enfeksiyonlar ve iyonize radyasyon ile gebelikte karşılaşmak da mikrosefalide önemli bir etkendir. İkincil mikrosefali ise daha çok enfeksiyonlar (menenjit ve ensefalit), beslenme yetersizliği gibi çevresel nedenler sonucunda olur.Genelde, mikrosefali olan kişilerin beklenen yaşam süreleri düşer ve normal beyin fonksiyonlarında azalma görülebilir. Beyin fonksiyonlarının azalmasının şiddeti eşlik eden anomalilerin varlığına bağlı olarak farklılıklar gösterir.

 

 

HABER:  FATİH ŞAŞMAZ