meritking giriş kingroyal giriş

Çanakkale’de şehit atalarının izini buldu

Tire 16.05.2017 - 09:57, Güncelleme: 19.02.2023 - 03:58
 

Çanakkale’de şehit atalarının izini buldu

Çanakkale’de şehit atalarının izini buldu Kültürünü ve tarihini bilen bir toplumun üreticileri ve esnafları olarak, 102 yıl önce büyük bir destanın yazıldığı Çanakkale’ye gezi turu düzenleyen Tire Esnaf ve Sanatkarlar Odası, üyelerinden tam not aldı. Gezi de dikkat çekici bir gelişme yaşadı. Çanakkale’de şehit olan annesinin iki dayısının izini bulan Tireli demirci ustası, duygu dolu anlar yaşadı ve yaşattı.
Tire’nin en çok üyeye sahip esnaf odası olan, Tire Esnaf ve Sanatkarlar Odası, tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birinin yazıldığı Çanakkale’ye gezi düzenledi. 102 yıl önce, bir destanın yazıldığı, emperyalist güçlere boğazın dar edildiği ve zaferle taçlandırıldığı Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı mekanlara 8 otobüsle giden yaklaşık 400 Tireli esnaf ve aileleri, gurur dolu anları orada yaşadı. ÇANAKKALE VE ŞEHİTLİK GEZİLDİ 12 Mayıs gecesi yola çıkan, 13 Mayıs günü gece saatlerine kadar Çanakkale’yi gezen ve 14 Mayıs sabahı Tire’ye ulaşan Tireli esnaflar; Çanakkale şehir merkezi, Aynalı Çarşı, Şehitler Anıtı, Conkbayırı, Anzak burnu, Anafartalar, Yahya Çavuş anıtı, Seyit Onbaşı anıtı, Şehitlik alanları sindire sindire gezme ve görme fırsatı buldu. ÜNALMIŞ, “ÇANAKKALE RUHUNU HİSSETTİK” Göğsü imanla dolu ecdadımızın yüz yıl önce verdiği büyük direniş mücadelesini yerinde gören Tire esnaflar, bir günlük geziden dolayı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ümit Ünalmış’a ve yönetimine teşekkür etti. Gezide bizzat yer alan Ünalmış, “Orada ‘Çanakkale Ruhunu’ adeta hissettik. O kahramanlar sayesinde bugün bu topraklara vatan diyoruz” dedi. KIZI VE TORUNU İLE BÜYÜK DAYILARININ KABRİNİ ARAMAYA ÇIKTI Anlamlı geziye bir başka anlam katan dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Tire sanayisinde demirci ustası olarak 49 yıldır çalışan Osman Aslı’da geziye katıldı. Kızı Asuman ve torunu Bertuğ İçözler ile birlikte geziye katılan Osman Aslı için gezinin anlamı bir başkaydı. 2007 yılında kaybettiği annesi Fatime Akman’ndan öğrendiği bir bilginin peşine düşmüştü. Osman Aslı annesinin iki dayısının, yani büyük dayılarının, Çanakkale’de şehit düştüklerini öğrenmişti. ANNESİNİN VASİYETİ Annesinin, bir gün mutlak gidip mezarlarını bul ve onların ruhu için Fatiha oku, isteğini unutmayan Aslı, gezi sırasında şehitliği dikkatli şekilde araştırarak, şehit olan iki büyük dayısının mezarlarını buldu. Mezar taşlarında Tireli oldukları belirtilen, “Mustafa oğlu Mehmet” ve “Mustafa oğlu Süleyman” olarak yazılı şekilde yan yana bulunan iki kardeş, Osman Aslı’nın duygu dolu anlar yaşamasına sebep oldu. ANNELERİ İKİ ŞEHİT OĞLU İÇİN KİRELİ’DE ÇEŞME YAPTIRMIŞ Yaşadığı yoğun hüzün ve heyecan duygularından dolayı, şehitlikte fotoğraf çektirmeyi unutan Osman Aslı, ecdadıyla atalarıyla gurur duyduğunu belirtti. Aslı, “Annemin dayıları olan Mehmet ve Süleyman, bu vatan için şehit oldular. Anneleri Emirkız hayattayken gelen devlet yetkilileri maaş bağlamak istemişler, fakat o Osmanlı kadını, şunları söylemiş, ‘Ben bu vatana şehit verdim. Para istemiyorum’ demiş. Bunu söyleyen anneleri, şehit olan iki çocuğu için Kireli köyünün şuanda atış poligonu olarak kullanılan mevkii civarında bir çeşme yaptırmış. O çeşme halen var ve akıyor. Gelen geçen su içsin, hayratı şehitlere gitsin diye” şeklinde konuştu.     HABER:  Kamuran KIZILBOĞA FOTO:  Ali YILDIZ
Çanakkale’de şehit atalarının izini buldu Kültürünü ve tarihini bilen bir toplumun üreticileri ve esnafları olarak, 102 yıl önce büyük bir destanın yazıldığı Çanakkale’ye gezi turu düzenleyen Tire Esnaf ve Sanatkarlar Odası, üyelerinden tam not aldı. Gezi de dikkat çekici bir gelişme yaşadı. Çanakkale’de şehit olan annesinin iki dayısının izini bulan Tireli demirci ustası, duygu dolu anlar yaşadı ve yaşattı.

Tire’nin en çok üyeye sahip esnaf odası olan, Tire Esnaf ve Sanatkarlar Odası, tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birinin yazıldığı Çanakkale’ye gezi düzenledi. 102 yıl önce, bir destanın yazıldığı, emperyalist güçlere boğazın dar edildiği ve zaferle taçlandırıldığı Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı mekanlara 8 otobüsle giden yaklaşık 400 Tireli esnaf ve aileleri, gurur dolu anları orada yaşadı.

ÇANAKKALE VE ŞEHİTLİK GEZİLDİ

12 Mayıs gecesi yola çıkan, 13 Mayıs günü gece saatlerine kadar Çanakkale’yi gezen ve 14 Mayıs sabahı Tire’ye ulaşan Tireli esnaflar; Çanakkale şehir merkezi, Aynalı Çarşı, Şehitler Anıtı, Conkbayırı, Anzak burnu, Anafartalar, Yahya Çavuş anıtı, Seyit Onbaşı anıtı, Şehitlik alanları sindire sindire gezme ve görme fırsatı buldu.

ÜNALMIŞ, “ÇANAKKALE RUHUNU HİSSETTİK”

Göğsü imanla dolu ecdadımızın yüz yıl önce verdiği büyük direniş mücadelesini yerinde gören Tire esnaflar, bir günlük geziden dolayı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ümit Ünalmış’a ve yönetimine teşekkür etti. Gezide bizzat yer alan Ünalmış, “Orada ‘Çanakkale Ruhunu’ adeta hissettik. O kahramanlar sayesinde bugün bu topraklara vatan diyoruz” dedi.

KIZI VE TORUNU İLE BÜYÜK DAYILARININ KABRİNİ ARAMAYA ÇIKTI

Anlamlı geziye bir başka anlam katan dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Tire sanayisinde demirci ustası olarak 49 yıldır çalışan Osman Aslı’da geziye katıldı. Kızı Asuman ve torunu Bertuğ İçözler ile birlikte geziye katılan Osman Aslı için gezinin anlamı bir başkaydı. 2007 yılında kaybettiği annesi Fatime Akman’ndan öğrendiği bir bilginin peşine düşmüştü. Osman Aslı annesinin iki dayısının, yani büyük dayılarının, Çanakkale’de şehit düştüklerini öğrenmişti.

ANNESİNİN VASİYETİ

Annesinin, bir gün mutlak gidip mezarlarını bul ve onların ruhu için Fatiha oku, isteğini unutmayan Aslı, gezi sırasında şehitliği dikkatli şekilde araştırarak, şehit olan iki büyük dayısının mezarlarını buldu. Mezar taşlarında Tireli oldukları belirtilen, “Mustafa oğlu Mehmet” ve “Mustafa oğlu Süleyman” olarak yazılı şekilde yan yana bulunan iki kardeş, Osman Aslı’nın duygu dolu anlar yaşamasına sebep oldu.

ANNELERİ İKİ ŞEHİT OĞLU İÇİN KİRELİ’DE ÇEŞME YAPTIRMIŞ

Yaşadığı yoğun hüzün ve heyecan duygularından dolayı, şehitlikte fotoğraf çektirmeyi unutan Osman Aslı, ecdadıyla atalarıyla gurur duyduğunu belirtti. Aslı, “Annemin dayıları olan Mehmet ve Süleyman, bu vatan için şehit oldular. Anneleri Emirkız hayattayken gelen devlet yetkilileri maaş bağlamak istemişler, fakat o Osmanlı kadını, şunları söylemiş, ‘Ben bu vatana şehit verdim. Para istemiyorum’ demiş. Bunu söyleyen anneleri, şehit olan iki çocuğu için Kireli köyünün şuanda atış poligonu olarak kullanılan mevkii civarında bir çeşme yaptırmış. O çeşme halen var ve akıyor. Gelen geçen su içsin, hayratı şehitlere gitsin diye” şeklinde konuştu.

 

 

HABER:  Kamuran KIZILBOĞA

FOTO:  Ali YILDIZ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve buyuktire.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.