Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir

Boşanma davalarında yeni düzenleme

Gündem 23.04.2026 - 12:09, Güncelleme: 23.04.2026 - 12:09
 

Boşanma davalarında yeni düzenleme

Adalet Bakanı Akın Gürlek, uzun süren yargı süreçlerini kısaltmaya yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıkladı. Özellikle boşanma davalarının yıllarca sürmesinin önüne geçilmesi amacıyla önemli değişikliklerin gündeme geldiği belirtildi. Canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Gürlek, yapılacak düzenlemeyle hâkimlere daha geniş takdir yetkisi tanınacağını ifade etti. Buna göre hâkim, evlilik birliğinin fiilen sona erdiği ve tarafların birlikte yaşamalarının mümkün olmadığı kanaatine varırsa doğrudan boşanma kararı verebilecek. Bu sayede davaların tek bir başlık altında yıllarca sürmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Velayet ve nafaka ayrı görülecek Yeni düzenlemeyle birlikte boşanma kararı ile velayet, nafaka ve vesayet gibi konuların aynı dava içinde değerlendirilmesi uygulamasının değişmesi planlanıyor. Bu başlıkların ayrı davalar olarak ele alınmasıyla boşanma kararının daha hızlı verilmesi amaçlanıyor. Yetkililer, özellikle çekişmeli boşanma davalarında tarafların yıllarca süren hukuki süreçlerle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, yapılacak değişikliklerin yargı sistemindeki yoğunluğu azaltacağını belirtiyor. Hedef: Daha hızlı yargı süreci Adalet Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü düzenlemenin temel amacının, vatandaşların uzun süren davalar nedeniyle yaşadığı mağduriyetleri azaltmak olduğu vurgulanıyor. Boşanma sürecinin hızlandırılmasıyla birlikte mahkemelerdeki dosya yükünün de önemli ölçüde azalması bekleniyor. Yeni uygulamaya ilişkin ayrıntıların ve yasal düzenleme takviminin önümüzdeki dönemde netleşmesi bekleniyor.      

Adalet Bakanı Akın Gürlek, uzun süren yargı süreçlerini kısaltmaya yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıkladı. Özellikle boşanma davalarının yıllarca sürmesinin önüne geçilmesi amacıyla önemli değişikliklerin gündeme geldiği belirtildi.

Canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Gürlek, yapılacak düzenlemeyle hâkimlere daha geniş takdir yetkisi tanınacağını ifade etti. Buna göre hâkim, evlilik birliğinin fiilen sona erdiği ve tarafların birlikte yaşamalarının mümkün olmadığı kanaatine varırsa doğrudan boşanma kararı verebilecek. Bu sayede davaların tek bir başlık altında yıllarca sürmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Velayet ve nafaka ayrı görülecek

Yeni düzenlemeyle birlikte boşanma kararı ile velayet, nafaka ve vesayet gibi konuların aynı dava içinde değerlendirilmesi uygulamasının değişmesi planlanıyor. Bu başlıkların ayrı davalar olarak ele alınmasıyla boşanma kararının daha hızlı verilmesi amaçlanıyor.

Yetkililer, özellikle çekişmeli boşanma davalarında tarafların yıllarca süren hukuki süreçlerle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, yapılacak değişikliklerin yargı sistemindeki yoğunluğu azaltacağını belirtiyor.

Hedef: Daha hızlı yargı süreci

Adalet Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü düzenlemenin temel amacının, vatandaşların uzun süren davalar nedeniyle yaşadığı mağduriyetleri azaltmak olduğu vurgulanıyor. Boşanma sürecinin hızlandırılmasıyla birlikte mahkemelerdeki dosya yükünün de önemli ölçüde azalması bekleniyor.

Yeni uygulamaya ilişkin ayrıntıların ve yasal düzenleme takviminin önümüzdeki dönemde netleşmesi bekleniyor.

 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve buyuktire.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.