Türkiye yeniden AK Parti dedi
Türkiye yeniden AK Parti dedi
Aylardır büyük gerginlik ve çekişmeler içinde giden seçim çalışmaları, hafta sonu yapılan yerel seçimlerle noktalandı. AK Parti bu yerel seçimde, en yüksek yerel seçim oy oranına sahip olarak % 45.56 ile Türkiyenin birinci partisi oldu. Seçmen seçim meydanlardan konuşan Başbakan Erdoğana itimat etti ve güvenoyu verdi. Seçimlere giren diğer partilerin Türkiye geneli aldıkları oy ortalamaları ise şöyle oldu; CHP % 27.91, MHP % 15.16, BDP % 4.1, SP % 1.99, HDP % 1.91, BBP % 1 oldu.
Türkiye tarihinin en sancılı yerel seçim süreci hafta sonu yapılan seçimle neticelendi. Sonuç AK Parti’nin ve Başbakan Erdoğan’ın kesin zaferi ile son buldu. Özellikle Gezi Olayları, 17 Aralık Operasyonları, 25 Aralık Operasyonu, ‘tapler’ v.s. gibi birçok gelişme sonrasında büyük kan kaybı yaşaması beklenen ve iddia edilen AK Parti, bazı kesimlerin bu beklentilerinin aksine bu güne kadar girdiği yerel seçimler arasında en yüksek oyu aldığı seçimi yaşadı. 2009 Yerel seçimlerinde elinde bulundurduğu illerin büyük çoğunluğunu korumayı başardı. AK Parti belediyesi olup da kaybettiği iller; Bitlis (BDP), Mardin (bağımsız), Kars (MHP) ve Hatay (BŞB), Burdur (CHP) oldu.
AK PARTİ ELİNDEKİ 5 İLİ KAYBEDERKEN, 9 İLİ DİĞER PARTİLERDEN ALDI
Buna karşın 2009 Yerel seçimlerinde başka partilerin kazandığı fakat bu seçimde AK Parti’nin bayrağını astığı illerde oldu. Bu iller şunlar oldu. MHP’den; Balıkesir (BŞB), Kastamonu, Uşak, Gümüşhane’yi aldı. CHP’den; Antalya (BŞB) ve Artvin’i aldı. BBP’den; Sivas’ı aldı. DSP’den; Ordu’yu aldı. Bağımsız olan ŞanlıUrfa’yı aldı.
52 MİLYON 695 BİN SEÇMEN OY KULLANDI
Türkiye genelinde 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta, 30 Mart 2014 Pazar günü oy kullandı. Seçimlerde kimi yerlerde yaşanan bazı üzücü olaylar (Hatay ve ŞanlıUrfa’da yaşanan ölümlü muhtarlık kavgaları) dışında ülke bu seçimleri sağ duyu ile atlattı.
AK PARTİ’Nİ KAZANDIĞI İSTANBUL, BİRÇOK BÜYÜKŞEHİRİN TOPLAMINA BEDEL
30 Büyükşehirin; 18’unu AK Parti, 6’sını CHP, 3’ünü MHP, 2’sini ise BDP ve 1’ini de bağımsız aday kazandı. Türkiye’nin en büyük ve önemli kenti olan, nüfus olarak kendisinden sonra gelen 4 büyük kentin (Ankara, İzmir, Bursa ve Adana) nüfuslarının toplamından daha büyük bir nüfusa sahip olan İstanbul’u bir kez daha AK Parti kazandı. AK Parti’nin İstanbul adayı Kadir Topbaş, en büyük rakibi olan CHP adayı Mustafa Sarıgül’e 8 puan fark atarak 3. kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
GÖKÇEK ANKARA’DA 5. DÖNEMİNE MERHABA DEDİ
Başkent Ankara’nın Büyükşehir Başkanlığı makamında 20 yılı geride bırakan AK Parti Adayı Melih Gökçek, en önemli rakibi olan CHP adayı Mansur Yavaş’ın şampiyonluğunu erken ilan etmesine ve kafaları karıştırmasına rağmen, az bir farkla ipi bir kez daha göğüsledi. Gökçen son anları nefesleri kesen seçim sonuçlarında, sadece % 1’in bile altında bir orana 5. kez Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na seçilerek önemli bir başarı elde etti.
İZMİR’DE YENİDEN CHP
İzmir’de ise büyükşehir belediyesinde kazanan yine CHP oldu. CHP adayı Aziz Kocaoğlu seçimi % 50 oy ile rahat bir şekilde kazandı. En önemli rakibi olan AK Parti adayı Binali Yıldırım ise % 36’da kaldı. MHP’nin adayı Murat Taşer ise sadece % 8 oy alabildi.
AK PARTİ TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE VAR
Türkiye’nin seçiminde bölgelere göre dikkat çeken hususlar şöyle oldu: CHP’nin kazandığı iller, Eskişehir ve Burdur hariç, kıyı şeridindeki iller. MHP ise geçen seçimde güçlü olduğu 8 ilde ipi göğüsledi. BDP ise yine Güneydoğu Anadolu illerinde seçimi kazandı. AK Parti ise Türkiye genelinde yer buldu. 50 ilde birinci olup ipi göğüsleyen AK Parti, kazanamadığı illerin büyük çoğunluğunda da aldığı yüksek oy oranı ile ikinci parti oldu.
HABER: KAMURAN KIZILBOĞA
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

